Arduino Dersi 2: Arduinoyu Fiziksel Olarak Tanıyalım



Merhaba arkadaşlar. Bugün Arduinomuzun fiziksel yapısını konuşacağız. Ben en çok nano modelini sevdiğim için nano modeli üzerinden anlatacağım. Nanoyu sevmemin sebebi boyutunun küçük olması ve üzerinde USB bağlantı noktasının bulunması. Pro Mini modellerinde bilgisayara bağlamak için USB-TTL dönüştürücü kart kullanılması gerekiyor. Nano direkt USB kablo ile bağlandığı için Nano üzerinden anlatacağım. Zaten diğer modellerde de aynı pin isimleri aynı görevi yaptığı için fark olmayacaktır.

Resimde de görüldüğü gibi Arduino Nano toplam 30 pinden oluşmaktadır. Üzerinde ATmega328 mikrodenetleyici, reset tuşu, USB bağlantı noktası, ve 4 tane led bulunmaktadır. Şimdi bu pin bacakları ne işe yarıyor inceleyelim.

TX-RX(D1-D0): Bu ilk iki pin bilgisayarla TTL seri iletişimin yapıldığı pinlerdir. RX (receive) alıcı, TX (Transmit) verici bacaktır. Bu iki bacak ayrıca usb bağlantı noktasına da bağlı olduğu için bu iki bacağı ayrıca kullanmamıza gerek olmayacak.
RESET: Arduino içine yazdığımız yazılımın işlem sırasını en başa alarak programı yeniden başlatır. İçindeki programı silmez. Arduino üzerindeki reset tuşu bu pine bağlıdır. Projelerde ayrı bir reset tuşu kullanmak istediğimizde bu pini kullanacağız. Benim daha hiç ihtiyacım olmadı:)
GND: Projelerimizde elektrik akışının tam olabilmesi için neredeyse her eleman ile GND(GROUND) yani toprak hatlarını birleştirmemiz gerekiyor. Bu arduinonun - kutuplu bacağıdır. Sık kullanıldığı için iki tane GND pini konulmuştur. İkisi de aynı işlevi yerine getirmektedir. Çoğu zaman 2 tane bile yetmeyecek:)
D2-13: D pinleri ilk ikisi TX ve RX pinleri olmak üzere toplam 14 tanedir. Bu pinler bizim asıl işimizde yarayan pinlerdir. Bu pinleri Digital giriş ve çıkış olarak ayarlayabiliriz. Bu pinlere buton, led, motor gibi elemanları bağlayıp yönettiğimiz için en önemli pinlerdir. D3,D5,D6,D9,D10,D11 pinleri ayrıca analog çıkış da verebilmektedir. Analog ve digitalin ne olduğunu anlamak için Arduino Dersi 3 adlı yazımı okuyabilirsiniz.
3V3: Bu pin daima 3.3V çıkış vermektedir. Bazı hassas elemanlar 3.3V ile çalışmaktadır. Nanonun Pro Miniye bir üstünlüğü de üzerinde hem 5V hem de 3.3V çıkış bulunmasıdır. Pro Miniler ise iki model olup sadece ya 3.3V ya da 5V verebilmektedir.
A0-7:  Bu sekiz pin potansiyometre veya analog joystick gibi elemanlardan analog veri okunmasını sağlayan pinlerdir. 10 bit analog veri okumaktadır. Yani 0 volt ile 5 voltu 1024 parçaya bölerek pine uygulanan voltaja göre 0 ve 1023 arasına bir rakama dönüştürür. Arduino Dersi 3 adlı yazımda bunu daha detaylı anlatacağım. Bu pinler sadece giriş pinleridir. Digital giriş olarak da kullanılabilmektedir.
AREF: Bu pin analog girişlerden okuyacağımız voltaj değerini ayarlamak için kullanılmaktadır. Normalde nalog giriş pinleri 0-5V arasını okumaktadır. Bu aralığı değiştirmek için AREF pinine okuması istediği voltajı veriyoruz. Projelerimizde bu pine de ihtiyacımız olmayacaktır.
+5V/VCC: Bazı modellerde +5V bazılarında VCC yazan bu pin  arduino çalıştığı sürece 5V çıkış vermektedir. Ayrıca sabit 5V çıkış veren güç kaynağımız varsa bu pine bağlayarak Arduino kartımızı besleyebiliriz. Arduino kartı en fazla 40 mA verebildiği için bu amperden düşük çalışan led gibi elemanları direkt arduinoya bağlayabiliriz. Eğer motorlar gibi daha fazla akım çeken eleman bağlamak istersek harici olarak motor sürücü kartlar kullanmak gerekecektir.
VIN/RAW: Bazı modellerde VIN bazılarında RAW yazan bu pin arduino kartımızı beslemek için kullanmaktayız. 6-20V arasındaki güç kaynağımızı bu pine bağlayarak kartımızı çalıştırabiliriz. Bu pine bağlı olan regulatör sayesinde 6-20V arasındaki voltaj 5 volta dönüştürülerek karta verilir. Genelde 9V pil kullandığımız için bu pini sık kullanacağız.

Yazılarımı beğendiyseniz ve eleştirmek isterseniz yorumlarınızı bekliyorum. İlerleyen derslerde görüşmek üzere...

COMMENTS

BLOGGER: 1
Loading...
Ad

Başlangıç Seviye,10,Ders,10,Hakkımda,1,İletişim,1,Orta seviye,3,Proje,1,Püf Nokta,2,
ltr
item
Arduino Dersleri: Arduino Dersi 2: Arduinoyu Fiziksel Olarak Tanıyalım
Arduino Dersi 2: Arduinoyu Fiziksel Olarak Tanıyalım
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij_j0bxWSSyKyv6kJiVruP4804nkoMJW0dPNXoWkk2f4rgfqhc1XqtBBnsnIhbEzvDqKLER9ua_LgJmXiEz0eDwvqoOZ2QZRB7Yo6_ABiaWe2-nPUfwp66NLdclY9VeaoR4jTHlPt8aLyH/s320/DERS2.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij_j0bxWSSyKyv6kJiVruP4804nkoMJW0dPNXoWkk2f4rgfqhc1XqtBBnsnIhbEzvDqKLER9ua_LgJmXiEz0eDwvqoOZ2QZRB7Yo6_ABiaWe2-nPUfwp66NLdclY9VeaoR4jTHlPt8aLyH/s72-c/DERS2.png
Arduino Dersleri
https://arduinodersi.blogspot.com/2017/03/arduino-dersi-2-arduinoyu-fiziksel.html
https://arduinodersi.blogspot.com/
http://arduinodersi.blogspot.com/
http://arduinodersi.blogspot.com/2017/03/arduino-dersi-2-arduinoyu-fiziksel.html
true
3083925267398540913
UTF-8
Tüm Yayınlar Yüklendi Başka Yayın Bulunamadı Tüm Yayınları Görüntüle Daha Fazla Oku Yanıtla Yanıtı İptal Et Sil By Ana Sayfa Sayfada Yayında üm Yayınları Görüntüle Sizin İçin Önerilen Etiket Arşiv Site İçinde Ara Tüm Yayınlar Aramanızla İlgili Yazı Bulunamadı Anasayfaya Dön Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Takipçiler Bizi Takip Edin THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy