Merhaba arkadaşlar. Bugun arduinoya bir giriş yapıp size arduinonun ne olduğunu anlatmaya calışacağım.
Daha önce hiç programlama tecrübesi, elektronik tecrübesi olmayan arkadaşlar korkmayın. Dersleri okuyup uyguladıktan sonra sıfırdan ileri seviyeye kadar ilerleyebileceksiniz. Dersleri sırayla okuyarak ilerlemeniz derslerin anlaşılması açısından daha faydalı olacaktır.Arduino tanım olarak açık kaynak kodlu bir mikrodenetleyici kartıdır. Böyle söyleyince pek anlaşılır olmayabilir. O yüzen daha net anlatayım. Mikrodenetleyiciler içinde mikroişlemci, hafıza, zamanlayıcı gibi birimlerin bir arada bulunduğu çiplerdir. Diğer adı PIC olan bu çiplerin üzerinde birçok bacaklar bulunur ve sizin yazdığınız yazılımlara göre bu bacaklar fonksiyon kazanır.
Mikrodenetleyicileri çalıştırabilmek için başka elektronik elemanlar kullanılarak kart hazırlanması ve programlanması gerekiyor. Eskiden internet kullanımının az olmasının getirdiği programlamanın zorluğu ve kart hazırlamanın zorluğu bir çok elektronikçiyi caydırıp uydu televizyon sistemleri gibi başka alanlara yönlenmesine sebep oluyordu. Bu noktada Arduino yapıldı.
Arduino firması ATMEL marka mikrodenetleyicilerin çalışmaları için gereken elektronik devre kartını hazırlayıp, karta giriş çıkış pinleri ve USB bağlantı noktası da ekleyerek kullanımı kolay bir hale getirdiler. Yazılımını da basitleştirip açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürdüler. Açık kaynak kodlu demek herkes arduinoyu alıp birşeyler icat edebilir ve firma bu icatlar için hak talep etmez. Fiyatı da çok uygun ve ulaşılabilir olunca öğrenciler ve amatör elektronikçiler tarafından çok benimsendiler.
Arduinonun farklı ihtiyaçlara göre farklı modelleri mevcuttur. Bu modeller arasındaki farklar üzerindeki ATMEL mikrodenetleyicisinin model farklarından kaynaklanmaktadır. Bu modellerde bacak sayıları, çalışma hızları, hafıza kapasiteleri farklıdır. En çok fiyat uygunluğu ve yeterli bacak ve hız imkanından dolayı UNO modeli kullanılmaktadır. Ben ise en çok PRO MİNİ ve NANO modellerini kullanmaktayım. BU modeller aynı mikrodenetleyiciye sahiptir. Tek fark boyutlarıdır.
Uçan kaçan uzaktan kumandalı araçlarda ağırlık önemli olduğu için bu modelleri kullanmaktayım. PRO MİNİ en küçük modeli. NANO çok az bi farkla PRO MİNİdne büyük. Bu da üzerinde Usb bağlantı noktası bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Yazılarımı beğendiyseniz ve eleştirmek isterseniz yorumlarınızı bekliyorum. İlerleyen derslerde görüşmek üzere...
COMMENTS