Merhaba arkadaşlar. Bugün programlamaya girmeden önce kısa bir ön bilgi amacı ile projelerimizde sık kullandığımız elemanları kısaca tanıtmak istiyorum. Daha sonraki derslerde bu elemanların kullanımını detaylı olarak işleyeceğiz ve yapacağımız projelerle bunları pekiştireceğiz.
Led: Doğru akımla çalışan bu eleman üzerine uygulanan elektrik enerjisini ışık enerjisine çevirmektedir. Uzun bacağa artı kısa bacağa eksi kutup bağlanarak kullanılır. Üzerindeki voltajı 2V azaltarak düşürür ve 0,02 amperden fazla akım geçtiğinde bozulmaktadır. Bu nedenle akımı sınırlayan dirençler ile seri bağlayarak kullanılır. Direncin değeri ise ohm kanunu (Voltaj=Akım X Direnç) ile hesaplanır. Örneğin lede 5V gerilim uygulandığında 2V azaltarak bunu 3 volta düşürür. Ohm kanunundan 3 voltu 0,02 ampere böldüğümüzde devrede en az 150 ohmluk bir direnç kullanmamız gerektiğini bulmuş oluruz. Devremizin voltajı ve akımına göre en az kaç ohm direnç kullanacağımız hesaplanır. Hesapladığımız değerden fazla değerde de direnç bağlanabilir. O zaman ledimiz daha sönük yanacaktır ve akım az geçtiği için daha az enerji tüketecektir.
Direnç: Devremizdeki geçecek akımı sınırlayıp, miktarını belirlememizi sağlar. Ohm kanunu(Voltaj=Akım X Direnç) ile devremizdeki voltaj ve hedeflediğimiz ampere göre kullanmamız gereken direnci hesaplayarak devremize seri bağlarız.
Buton: Butonlar çeşit çeşit olmakla beraber en çok push button türü butonlar kullanılmaktadır. Bu butonlar üzerine basıldığı zaman elektriği iletir, elimizi çekince iletimi durdurur. Bu butonları arduino ile kullanabilmek için PULL DOWN sistemi ile üzerine direnç bağlanmaktadır. Arduino Dersi 6 de buton kullanım uygulamasında PULL DOWN direnci daha detaylı anlatılacaktır.
Potansiyometre: Müzik setlerindeki ses artırıp azaltma ayarı gibi birçok yerde karşılaştığımız bu eleman ayarlanabilir dirençtir. Üzerindeki kolu sağa sola çevrilerek direnci değişir ve üzerinden geçen akım değişir. Analog joystickler de aslında birbirine 90 derece dik olan iki potansiyometrenin birleştirilmesinden başka bir şey değildir. Arduinomuzun analog girişlerine bağlayarak projelerimizde birçok şeyi ayarlayabiliriz. Arduino Dersi 7 da detaylı kullanımı anlatılacaktır.
Motor Sürücü: Arduinonun üzerinden en fazla 40 mA geçtiğini, daha fazlasının arduinomuzu bozacağını söylemiştik. Fakat motor gibi elemanlar 650 mA gibi yüksek akımlar çektiği için arduinomuza direkt bağlamak arduinomuzu bozacaktır. Bu nedenle motorun kontrolünü arduinodan gelen komutlardan alıp enerjisini arduino yerine harici bir güç kaynağından alacak motor sürücü entegreleri üretilmiştir. En çok kullanılan entegreler L298N ile L293B ve L293D entegreleridir. Resimde gördüğünüz L298N entegresi piyasada kullanımı kolay bir kart haline getirildiği için en sık kullanılanıdır. İleride detaylı kullanımları anlatılacaktır.
Buzzer: Buzzerlar doğru akımla çalışan ve pwm sinyali verdiğinde ses çıkaran proje elemanıdır. İçinde elektrik verince ileri, elektriği kesince geri hareket eden piezo disk bulunmaktadır. Bir batarya gibi sabit elektrik veren bir güç kaynağına bağladığınızda disk sadece bir defa ileri gidip o pozisyonda kalacak ve ses çıkarmayacaktır. Ses çıkarmak için kesikli elektrik gönderen yani PWM çıkış veren bir kaynağa bağlanmalıdır
HC-SR04 Ultrasonik Sensör: Resimde görüldüğü üzere iki tane göze benzer eleman ve dört pinden oluşmaktadır. Bu gözlerin birisi hoparlör, diğeri mikrofondur. Trig pinine digital çıkış verdiğimizde hoparlör kısmından insan kulağının duyamadığı ultrasonik ses çıkarmaya başlar. Bu ses bir cisime çarpıp geri yansıdığı zaman üzerindeki mikrofon sesi alğılar ve Echo pininden 5v çıkış verir. Aradaki zaman farkından da mesafeyi hesaplanır.
RF Alıcı Verici Modül: Uzaktan kumandalı araçların radyo dalgaları ile haberleşmesini sağlayan bu modüller yazdığımız programa göre hem alıcı hem verici olarak görev yapmaktadır. Resimde gördüğünüz piyasada en çok kullanılan NRF24L01 RF Alıcı Verici Modüldür.İleride detaylı kullanımları anlatılacaktır.
Breadboard ve Jumper Kablo: Projrelerimizi prototiplemek için kullandığımız bu eleman resimde gördünüz gibi dış hattı uzunlamasına iç hattı enlemesine bağlantılıdır. Devremizde uzunlamasına olan iki hattı arduinonun VCC ve GND pinlerine bağlayarak + ve - hatları oluştururuz. Daha sonra jumper kablolar aracılığı ile yeni elemanlar için vcc ve gnd bağlantılarını direkt bu hatta bağlayarak yer kazanırız. Ekleyeceğimiz yeni elemanları da bacaklar kısa devre olmaması için her bacak eninne hatlardan sadece birine denk gelecek şekilde bağlarız. Örnek olarak led bağlantı resminde gösterilmiştir. Ledler direnç kullanmadan bozulduğu için resimde direnç ile seri bağlayarak gösterilmiştir.
Yazılarımı beğendiyseniz ve eleştirmek isterseniz yorumlarınızı bekliyorum. İlerleyen derslerde görüşmek üzere...
COMMENTS